تعمیر برد کولر گازی

تعمیر برد کولر گازی

کولرهای گازی به عنوان یکی از محبوب ترین سیستم های سرمایشی و گرمایشی، در بسیاری از منازل و ادارات مورد استفاده قرار می گیرند. با این حال، این دستگاه ها نیز مانند هر دستگاه الکتریکی دیگری، می توانند با گذشت زمان دچار مشکلاتی شوند. حدود ۵۰% از این مشکلات مربوط به خرابی برد اسپلیت است.

برد کولر، مغز متفکر این دستگاه است و وظایف مهمی، مانند کنترل عملکرد موتور، فن، کمپرسور و سایر اجزا را بر عهده دارد. خرابی این قطعه می‌تواند منجر به روشن نشدن کولر، خنک نکردن محیط، نشت آب و یا سایر مشکلات شود. در بسیاری از موارد، تعمیر برد کولر گازی می‌تواند راه حلی مقرون به صرفه، برای رفع این مشکلات باشد. در این مقاله، قصد داریم به طور مفصل به موضوع تعمیر برد کولر گازی، بپردازیم.

علت خرابی برد کولر گازی

علت خرابی برد کولر گازی

عوامل متعددی می‌توانند، باعث خرابی برد کولر گازی شوند، از جمله:

  • نوسانات برق
  • نصب اشتباه کولر گازی و استفاده‌ نادرست از کابل‌ها
  • عدم انجام سرویس دوره‌ای کولر گازی در فواصل زمانی منظم
  • سیم‌کشی نامناسب کولر گازی

در صورت مشاهده هر گونه مشکل، در عملکرد کولر گازی خود، مهم است که برای تشخیص و رفع عیب آن، از یک تکنسین متخصص کمک بگیرید.

علائم خرابی برد کولر گازی اسپلیت

در برخی موارد، خرابی برد کولر گازی به دلیل نقص یا ایراد در یکی از قطعات آن رخ می‌دهد. با عیب‌یابی دقیق و شناسایی قطعه معیوب، به راحتی می‌توانید مشکل را برطرف کنید. در ادامه به بررسی مواردی که در عیب‌یابی قطعات و تعمیر برد کولر گازی باید با آن‌ها آشنا باشید، می‌پردازیم:

خرابی رله در برد کولر گازی

رله یکی از اجزای کلیدی برد کولر گازی است که به عنوان یک سوئیچ الکترومکانیکی عمل می‌کند. این قطعه از چند کنتاکت و بوبین تشکیل شده و در اندازه‌ها و مدل‌های مختلف برای انواع کولرها با ظرفیت‌های گوناگون تولید می‌شود. رله با دریافت فرمان از ترموستات، سیگنال الکتریکی را به کمپرسور و فن می‌فرستد و باعث فعال شدن آن‌ها می‌شود.

در واقع می‌توان گفت که رله نقش یک متوسط بین ترموستات و اجزای اصلی کولر گازی را ایفا می‌کند. خرابی رله اصلی (پاور) یکی از  مشکلات شایع در کولر گازی است که می‌تواند منجر به اختلال در عملکرد کمپرسور و  فن دستگاه  شود. نشانه‌هایی مانند روشن نشدن کولر، کار کردن ناقص فن و صدای غیرعادی از کولر گازی می‌توانند، نشان دهنده خرابی رله باشند.

با توجه به  اهمیت رله در  عملکرد کولر گازی، توصیه می‌شود به طور دوره‌ای آن را تست کنید. برای عیب‌یابی رله اصلی یا همان رله پاور کولر اسپلیت، مراحل زیر را انجام دهید:

  • کولر گازی را از برق قطع کنید.
  • با استفاده از ابزار مناسب، رله را از برد جدا کنید.
  • با استفاده از یک آمپرمتر، رله را تست کنید.
  • اگر در عملکرد رله نقصی مشاهده کردید، باید آن را با یک رله جدید و مرغوب تعویض کنید.

خرابی آی سی رگولاتور یا سوختن آی سی

آی سی رگولاتور، قطعه‌ای در برد کولر گازی است که وظیفه تنظیم ولتاژ را بر عهده دارد. در واقع، هرگاه برد به ولتاژی ثابت نیاز داشته باشد، از این قطعه استفاده می‌شود. کار مداوم آی سی رگولاتور، گرمای زیادی تولید می‌کند.

اگر این گرما به طور مناسب دفع نشود، می‌تواند منجر به داغ شدن بیش از حد و در نهایت سوختن آی سی شود. در فرآیند عیب یابی برد کولر گازی،  اگر برد سالم باشد، باید سلامت آی سی رگولاتور را نیز بررسی کنید.  برای این کار، می‌توانید از کمپرسور دستگاه کمک بگیرید.

سوختن ترانسفورماتور برد کولر گازی

روی برد کولر گازی، دو قطعه‌ کلیدی به نام‌های ترانسفورماتور و رگولاتور نصب شده‌اند که نقشی حیاتی در عملکرد دستگاه ایفا می‌کنند. وظیفه‌ اصلی این دو قطعه، تبدیل جریان برق شهری (با ولتاژ ۲۲۰ ولت) به ولتاژی در محدوده‌ی ۱۲ تا ۲۴ ولت است. این ولتاژ کاهشی برای تامین برق سایر بخش‌های کولر گازی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اگر ترانسفورماتور یا رگولاتور دچار خرابی یا سوختگی شوند، فرآیند تبدیل ولتاژ به درستی انجام نمی‌شود و در نهایت، برق‌رسانی به سایر بخش‌های کولر گازی نیز با اختلال مواجه خواهد شد. نشانه‌هایی مانند روشن نشدن کولر گازی، کار نکردن فن و صدای غیرعادی از دستگاه می‌توانند نشان دهنده‌ مشکل در این دو قطعه باشند.

از آنجا که در حین تبدیل ولتاژ، ترانسفورماتور و رگولاتور ممکن است آسیب ببینند یا بسوزند، در صورت مشاهده‌ی علائم مشکل در برد کولر گازی و اطمینان از سلامت رله و آی سی آن، حتما این دو قطعه را نیز به طور کامل بررسی کنید.

خرابی مادون قرمز

یکی دیگر از دلایل کار نکردن کولر گازی و اسپلیت، مربوط به خراب شدن مادون قرمز در آن‌ها می‌باشد. ریموت کنترل از راه دور در کولرهای گازی به وسیله‌ی مادون قرمز کار می‌کند و بدین طریق دستورات را به کولر گازی انتقال می‌دهد. مادون قرمز در سطح جلویی پنل داخلی کولر گازی قرار دارد و از طریق سیمی که یک سر آن به برد متصل است، اطلاعات دریافتی از محیط پیرامون را به برد ارسال می‌کند تا در آنجا این داده‌ها تجزیه و تحلیل شوند.

شل یا قطع شدن سیم رابط میان مادون قرمز و برد کولر گازی، یکی از مواردی است که سبب می‌شود در کارکرد دستگاه اختلالاتی پدید آید. در واقع، مادون قرمز حلقه اتصال بین ریموت و برد کولر گازی است و هر گونه ایراد در آن می‌تواند منجر به عدم دریافت و ارسال دستورات شود.

یکی از روش‌های تعمیر برد کولر گازی، به کمک سیم مادون قرمز است. در این روش، نیاز است تا از اتصال سیم مادون قرمز و استحکام آن اطمینان حاصل نمایید و در صورت قطعی، مجددا آن را در جایگاه درست خود متصل نمایید. در صورتی که ارتباط این سیم به دلیل پوسیدگی آن قطع شده بود، نیاز است که آن‌ها را تعویض فرمایید.

خرابی مقاومت های برد کولر گازی

خرابی مقاومت های برد کولر گازی

مقاومت‌ها، از جمله قطعات کوچک اما بسیار مهمی هستند که به صورت چندتایی روی برد کولر گازی نصب می‌شوند. وظیفه‌ اصلی این قطعات، کنترل ولتاژ جریان ورودی برق است. با تنظیم ولتاژ در حد مجاز، مقاومت‌ها از سوختن قطعات حساس کولر گازی و همچنین خود برد محافظت می‌کنند.

با توجه به نقش حیاتی مقاومت‌ها در سلامت و عملکرد کولر گازی، انجام سرویس‌های دوره‌ای برای بررسی سلامت آن‌ها از اهمیت بالایی برخوردار است. در صورت بروز مشکل در مقاومت‌ها و عدم تعویض به موقع آن‌ها، خسارات جبران‌ناپذیری به دستگاه وارد خواهد شد و حتی ممکن است منجر به سوختن کامل کولر گازی شود.

برای عیب یابی برد کولر گازی و بررسی سلامت مقاومت‌ها، می‌توان از یک آمپرمتر استفاده کرد. با کمک این ابزار، می‌توان ولتاژ عبوری از هر مقاومت را اندازه‌گیری کرد و در صورت وجود ایراد، آن‌ها را با قطعات جدید و مرغوب تعویض نمود.

خرابی خازن برد اسپلیت

خازن راه‌انداز، یکی دیگر از قطعات مهمی است که روی برد الکترونیکی کولر گازی نصب می‌شود و نقشی حیاتی در مدار ایفا می‌کند. وظیفه‌ اصلی این قطعه، ذخیره‌سازی انرژی الکتریکی و آزاد کردن آن به آرامی در هنگام لزوم به مدار است. خازن راه‌انداز، با تامین جریان اولیه مورد نیاز موتور کولر گازی، به روشن شدن و راه‌اندازی آن کمک می‌کند.

سوختن و خراب شدن خازن راه‌انداز، می‌تواند عملکرد سیستم را به کلی مختل کند. نشانه‌هایی مانند روشن نشدن کولر گازی، کار نکردن فن و صدای غیرطبیعی از دستگاه، می‌توانند نشان دهنده‌ مشکل در این قطعه باشند. بررسی خازن‌ها در تعمیر برد کولر گازی از اهمیت بالایی برخوردار است.

برای عیب یابی خازن راه‌انداز، می‌توان از یک اهم‌متر استفاده کرد. با کمک این ابزار، می‌توان جریان عبوری از خازن را اندازه‌گیری کرد و در صورت وجود ایراد، آن را با یک خازن جدید و مرغوب تعویض نمود.

شل شدن فیش‌ و سیم ‌های برق در برد

برخی از اختلالات در عملکرد برد کولرهای گازی، ناشی از ایراد در اتصالات آن است. شل شدن یا جدا شدن فیش‌ها و سیم‌هایی که جریان برق را انتقال می‌دهند و اجزای مختلف دستگاه را به برد متصل می‌کنند، می‌تواند منجر به بروز اخلال در عملکرد برد و در نهایت، خاموش شدن ناگهانی کولر گازی شود.

خوشبختانه، در بسیاری از موارد، حل این مشکل به سادگی امکان‌پذیر است. برای این کار، کافی است که اتصالات مربوطه را جدا کرده و مجددا به درستی سر جای خود وصل کنید.

خرابی پل دیودی اسپلیت

پل دیودی، یکی دیگر از قطعات مهم روی برد الکترونیکی کولر گازی است که وظیفه‌ای حیاتی بر عهده دارد. این قطعه، جریان برق شهری متناوب را که برای عملکرد دستگاه مناسب نیست، به جریان برق مستقیم تبدیل می‌کند. پل دیودی نقش کلیدی در تامین برق مورد نیاز برد و سایر قطعات کولر گازی ایفا می‌کند.

نوسانات برق و اتصالات نامناسب، از جمله عواملی هستند که می‌توانند به سوختن پل دیودی منجر شوند. در صورت مشاهده‌ علائم خرابی در برد کولر گازی، پل دیودی نیز باید به طور کامل بررسی شود. برای این کار، می‌توان از ابزارهای مناسب مانند اهم‌متر استفاده کرد. در صورت تأیید سوختگی پل دیودی، باید آن را با یک قطعه جدید و مرغوب تعویض نمود.

آموزش مراحل تعویض یا تعمیر برد کولر گازی

آموزش مراحل تعویض یا تعمیر برد کولر گازی

مراحل تعویض یا تعمیر برد کولر گازی به صورت زیر است:

  • با استفاده از پیچ‌گوشتی، بدنه کولر را باز کنید تا به برد دسترسی پیدا کنید.
  • اتصالات برد را یکی یکی جدا کنید. قبل از جدا کردن هر اتصال، از محل آن عکس یا یادداشت بردارید تا هنگام نصب مجدد دچار مشکل نشوید.
  • به برد نگاه کنید و قطعات روی آن را با حروف G، C، R و W شناسایی کنید. سپس پیچ‌ها و اتصالات را یکی یکی باز کنید تا برد از دستگاه جدا شود.
  • اجزای برد شامل خازن، مقاومت، دیود، مادون قرمز، رگولاتور، ترانسفورماتور، رله و آی سی را به دقت بررسی کنید. در صورت مشاهده هرگونه خرابی، قطعه معیوب را با نمونه مشابه و نو تعویض نمایید.
  • پس از تعمیر، برد را سر جای خود قرار دهید و پیچ‌ها و اتصالات را به دقت وصل کنید.
  • در نهایت، بدنه کولر را ببندید و پیچ‌ها را محکم نمایید.

با رعایت این مراحل و نکات می‌توانید به راحتی اجزای برد کولر گازی را تعویض یا تعمیر کنید و از عملکرد صحیح کولر خود لذت ببرید.

چگونه برد کولر گازی را تعمیر کنیم؟

تعمیر برد کولر گازی می تواند راه حلی مقرون به صرفه برای رفع مشکلات رایج این دستگاه باشد. با این حال، این کار نیازمند دانش فنی و تجربه در زمینه تعمیرات الکتریکی است. اگر در انجام این مراحل تخصص ندارید، به شدت توصیه می شود که از یک تکنسین متخصص کمک بگیرید. توجه داشته باشید که برد کولر گازی یک قطعه پیچیده است و کار با آن می تواند خطرناک باشد.

یونیوا ایران به عنوان یکی از شرکت‌های معتبر در زمینه تولید و عرضه کولر گازی، خدمات پس از فروش و تعمیرات تخصصی این دستگاه ها را نیز ارائه می‌دهد. شما می‌توانید برای تعمیر برد کولر گازی، به نمایندگی های مجاز این شرکت مراجعه کنید و یا از خدمات تعمیر آنلاین آن‌ها استفاده نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *